Шарсан тахианы далавч

 
 
Түүхий эд: Тахианы далавч 300g, сонгино 2 ширхэг, цагаан гаа зохих хэмжээ, гаврын хальс 1 хэсэг, найман өнцөгт даляо 2 ширхэг, талст чихэр 20g

     Орц : Түүхий цуу 15g , хар цуу зохих хэмжээгээр , жян дөүфү 1 хэсэг, жян дөүфүгийн шүүс 20g, хол шийн архи зохих хэмжээ

      Хийх арга : 1. Түүхий эдээ бэлдэнэ

      2.Түүхий цуу 15g, хар цуу зохих хэмжээ, мүлийн тос 15g, жян дөүфү 1 хэсэг, жян дөүфүгийн шүүс 20g аяганд хийж хутгана

      3.Тогоондоо хүйтэн ус хийж тахианы далавчаа зэрэг хийнэ, сонгино цагаан гаа болон холимог архи зохих хэмжээгээр усан хийнэ

      4.Тогоонд усгүй болсны дараа , жаахан тос хийж, тахианы далавчийг алтан шаргал өнгөтэй болтол шарна.

      5.Гаврын хальсыг хийж, найман өнцөгт даляо, сонгино цагаан гааг хийж өнөр ханхалтал хуурсны дараа 1 халбага холимог архи хийнэ

      6.Хутгаж бэлэн болсон аягтай амтлагч шүүс болон 1 аяга ус хийж, тахианы далавчийг өнгөртөл хийнэ

      7.Талст чихэр 20g хийж, буцалсны дараа галыг багасгаж 15—20 минут чанана

      8.Галыг ихэсгэж шүүсийг сонгино хүртэл буцалгана

Сануулга

      1.Жян дөүфүгийн амт оруулснаас маш сайхан "шинэ санамж" түрүүлж идэхэд бялуурахгүй, жян дөүфүгийн шүүс маш давслаг иймээс идэхэд давс оруулсангүй ч гэсэн давслаг амттай. Даяараа өөрийнхөө дур сонирхлоосоо тохируулж болно.

      2.Хийх арга маш дөхөм, тахианы далавч бусад махтай харьцуулбал болоход нэн хялбар. Нэг их тослог биш болохоор зуны үед идвэл тохиромжтой

     3.Жян дөүфү их хийх хэрэггүй , голцуу амт оруулахад хэрэглэдэг, ихэдвэл гашуун болдог. Чихэр хийвэл гашууныг арилгадаг.