Хятад цайны 10 хориглох зарчим

Хятад цай нь буруу уувал эм биш хор болно. Иймд Хятад цайг ууж биеэ илааршуулж байгаа хэн боловч дараах зөвлөмжийг мартаж болохгүй.

1. Өлөн элгэн дээрээ цай бүү уу!
2. Хэт халуун цай бүү уу! 56 С° аас дээш байж болохгүй
3. Цэл хүйтэн цай бүү уу!
4. Өтгөн цай бүү уу! Кофеины найрлага ихэдвэл нойргүйдэл их болж толгой өвдөнө
5. Удаан хандалсан цай бүү уу! Удаан чанасан цайны фенол, липоиды, эфирийн бодисууд өөрөө хүчиллэг урвалд орон өнгө, үнэр амтаа алдаж, цайны найрлаганд байгаа үнэт шим тэжээлүүд устана.
6. Олон удаа хандалсан цай бүү уу! 3 ба 4 удаа хэрэглэсэн цайны ургамалд ямар ч үнэт зүйл байхгүй болсон байдаг. Цайны ургамалыг эхний удаа хандлахад 50%, Дараагийн удаа хандлахад 30%, гурав дахь удаа хандлахад 10%-ийн эрдэс бодисоо алддаг бөгөөд цаашид хүний биед хэрэгцээгүй өнгөт ус болж хувирна.
7. Хоолны өмнө цай бүү уу! Хоол идэхээс өмнө 20-30 минутын өмнө ууж болно. Яг хоол идэхийн өмнө уусан цай хоол идэх дур хүслийг бууруулдаг.
8. Хоол идэж дуусмагц цай бүү уу! Хоол идэж дууссаны дараа уусан цайны танин хэмээх бодис уураг болон төмрийг хатууруулж, тэдний задрах процессийг муутгадаг. Уумаар санагдвал 20-30 минут хүлээх хэрэгтэй.
9. Эмийн даруулга болгож цай бүү уу! Зарим нэг төрлийн эмийн бодсийн идэвхийг алдагдуулдаг.
10. Хоносон цай бүү уу! Хоносон цай витаминаа алдсан байдаг бөгөөд их хэмжээний уураг болон сахарын найрлагатай болсон байдаг. Энэ нь бактерийн өсөн үржих орчныг бүрдүүлдэг.