Хятад цайны давтагдашгүй 15 үйлчилгээ

1. Хятад цай оюун санааг хөгжүүлж, уураг тархи, санах ойг сайжруулна.
2. Хятад цай ядаргаа тайлж, бодисын солилцоог тогтворжуулж, зүрхний үйл ажиллагааг хэвийн болгохын зэрэгцээ цусны эргэлтийг сайжруулан бие организмд тэжээлийн бодис тархах процессийг дэмжинэ.
3. Хятад цай шүдний кариес өвчнийг дарна. Английн эрдэмтдийн судалгаагаар Хятад цай хэрэглэдэг хүүхдүүдийн шүдний өвлөл 60% буурч байгааг тогтоожээ.
4. Хятад цай микроэлементээр баялаг
5. Хятад цай хорт хавдар өвчнөөс урьдчилан сэргийлж, түүний тархалтын замыг хаана.
6. Хятад цай нь жирэмсэн эмэгтэйчүүдэд хэрэгтэй цайрын агуулга сайтай байдаг.
7. Хятад цай нь эд эсийн хөгшрөх процессийг удаашруулж, урт наслах эх суурийг тавина. Цайны навч нь залуужуулахаас гадна, витамин Е ийн үйлчилгээг 18 дахин хурдасгана.
8. Хятад цай өөх тосыг уусгаж, судасны дотор талыг цэвэрлэнэ.
9. Хятад цай нь төв мэдрэлийн системийг амрааж, уураг тархний ядаргааг тайлна.
10. Хятад цай биеийн жинг бууруулж, арьсны өнгийг гоо сайхан болгоно. Ялангуяа Улун (Хар луу) хэмээх цай энэ талын үйлчилгээг маш сайн өгнө.
11. Хятад цайг дотрын төрөл бүрийн өвчинд хэрэглэхэд нэн сайн.
12. Хятад цайны ханд нь маш олон төрлийн бактерийг устгах бөгөөд стоматит, ангин, энтерит болон гэдэсний халдварт өвчнийг эмчилнэ.
13. Хятад цай бие организмд хортой туяаг саармагжуулах бодис агуулсан байдаг тул телевизор үзэх, компьютер дээр ажиллаж байхдаа энэ цайг хэрэглэх нь зүйтэй. Энэ нь таны нүдний харааг хамгаална.
14. Хятад цай цусны найрлаганд байгаа алкалоид, кофеин, теофиллин, теобромин зэрэг хүчил-суурийн балансыг тогтвортой барьж өгнө. Хүний биед хурдан шингэдэг тул цусанд нэвтрэх гэж байгаа янз бүрийн хүчлэг бодисыг уусган концентрацийг нь бууруулна. Өөрөөр хэлбэл архи уухдаа Хятад цай уувал согтох нь удаан.
15. Хятад цай сэрүүцүүлэх нөлөөтэй. Нэг аяга халуун цай уусны дараа хэдэн минут болмогц арьсны температур 1-2оС бууна. Харин хүйтэн цай энэ үйлчилгээг үзүүлэхгүй.
Хятадад МЭӨ 53 онд анх цайны ургамалыг тариалах болжээ. Баруун Хань улсын үед (МЭӨ 206 –МЭ 24 он) Хятад цайны эцэг У Личжэнь гэдэг хүн Мэндиншань ууланд 7 төрлийн цайны мод тариалж эхэлснээс хойш дэлхийн цайны ургамалын түүх бичигдэж эхэлсэн гэдэг. Үүнээс хойш торгоны замаар Хятад цай Ази тивээс хальж Дэлхийн өнцөг булан бүрт Хятад цайг амтархан уудаг болжээ.